luni, 2 iunie 2008

Despre sonoelastografia mamara

'' Sonoelastografia mamara reprezinta o noua tehnica ecografica prin care se masoara calitativ si cantitativ elasticitatea tumorilor mamare.
Elasticitatea tumorilor canceroase este redusa fata de cea a tumorilor necanceroase, astfel ca metoda poate diferentia, cu o acuratete ce ajunge la 90%, tumorile maligne (canceroase) de tumorile benigne (necanceroase).
Ceea ce este extrem de important este faptul ca metoda este aplicabila tumorilor de dimensiuni mici, sub 2 cm, ceea ce implica o diagnosticare precoce a cancerului mamar si respectiv un tratament in stadiu incipient cu o crestere a ratei de vindecare a bolii.
Metoda este complementara mamografiei, ecografiei bidimensionale, examenului Doppler si rezonantei magnetice nucleare.
Sonoelastografia este o metoda inventata de specialistii in ecografie japonezi de la compania Hitachi Medical Systems. Ulterior metoda a fost incercata si de alte companii, insa rezultatele cele mai bune raman la firma japoneza Hitachi.
Metoda nu este extinsa datorita costurilor foarte mari ale aparatului, care depasesc 100.000 EUR.
Clinica Gynecoland este prima clinica privata din Romania care a achizitionat un astfel de echipament. Specialistii din clinica au urmat, pentru a putea aplica metoda, un training de specializare in Franta.
Metoda are marele avantaj ca nu iradiaza sanul, asa cum o face mamografia, astfel ea poate fi repetata oricat de frecvent fara a determina efectele secundare ale iradierii. Metoda este nu este deloc dureroasa.
Aplicata corespunzator si in coroborare cu celelalte metode de explorare ale sanului, sonoelastografia micsoreaza semnificativ necesitatea punctiilor mamare cu un procent ce poate ajunge la 40%.
Diagnosticarea precoce a tumorilor canceroase mamare in stadiul I, aplicand tehnica ecografiei ductale, combinata cu Doppler si sonoelastografie, face ca boala sa fie vindecata intr-un procent ce depaseste 90%.''
Sursa: Gynecoland

In imaginea de mai jos puteti vedea cum arata o RMN ( Rezonanta magnetica), o ecografie si o sonoelastografie a unei tumori.

Pentru detalii asupra sonoleastografiei si principiilor de functionare puteti citi un articol in limba engleza in care sunt detaliate aspecte teoretice si practice.

Niciun comentariu: