sâmbătă, 12 iulie 2008

Legea dreptului de autor

Legea dreptului de autor!Legea copyrightului!Drepturi de autor,copyright!culmea copyrightului(si a absurdului):constitutia americana(u.s.a.) este protejata prin drepturi de copyright!
Daca deschideti lucrarea TERRY L. JORDAN, THE U.S. CONSTITUTION AND FASCINATING FACTS ABOUT IT 2(7th ed. 1999) sau THE CONSTITUTION OF THE UNITED STATES: AN INTRODUCTION (New America 1999)(copyright 1999 by Floyd G. Cullop) veti da de niste notite simpatice de genul:"nici o parte a acestei lucrari nu poate fi reprodusa...prin orice mijloace....fara permisiunea exclusiva obtinuta in scris a AUTORULUI"! Uimitor,nu? Note simpatice ca cea de mai sus apar si in lucrarile care contin piesele lui Shakespeare sau Beethoven,morti de vreo 300 de ani! Mai gasesti note de copyright cu sutele de mii pe siturile web,in special cind este vorba despre imagini chiar daca imaginea respectiva este drapelul u.s.a.! nota de copyright apare,absurd si fara nici o motivatie legala,chiar daca pagina respectiva prezinta lucrari din domeniul public cum ar fi vremea sau calendarul!
Legea copyrightului ne prezinta amenintari dure in cazul in care folosim si distribuim lucrari care apartin altora fara acordul lor exclusiv! Chestia interesanta este ca aceeasi lege nu pedepseste in nici un fel pe cei care in mod FALS pretind a avea drepturi de copyright!Astfel,oricine poate pune o nota de copyright pe orice!

Nu exista nicaieri in lume vreun registru cu lucrarile la care avem toti dreptul in mod gratuit dar exista inregistrari si registre cu miliarde de lucrari la care NU avem acces decit daca platim!Ca urmare,false notite de copyright se pot pune pe orice!In plus,ceea ce este mai grav ,editorii castiga bani ilegal manipulind si profitind de nestiinta unor oameni care nu vor sa riste un proces de copyright sau care pur si simplu nu gasesc alta cale mai buna de a obtine aceste materiale! Ca o chestie si mai absurda,imi inchipui ca la un moment dat vreun fanatic al copyrightului isi va tatua pe penis un semn de copyright si va pretinde taxe de la sotia lui pentru fiecare folosire a penisului! E drept ,si sotia poate face la fel cu...pasarica ei! ;) Revenind,se estimeaza ca prin folosirea falselor note de copyright aplicate materialelor din domeniul public se obtin ilegal in jur de 100 milioane de dolari anual numai in u.s.a.!
In afara de frauda fiscala si imbogatirea editorilor escroci pe seama noastra notele false copyright au si alte urmari:descurajeaza exprimarea libera si pun catuse formelor legale de reproducere si folosire a materialelor de orice fel,ingradesc si tind sa micsoreze din ce in ce mai mult spatiul si libertatea personala,atenteaza la intimitatea persoanelor! Singura metoda folosita de lege pentru a imbunatatii si a prezerva spatiul lucrarilor publice a fost limitarea duratei in care se pot exprima drepturile de autor!Dar,si aici legea e defectuoasa si din ce in ce mai restrictiva!Daca la inceput dreptul de copyright se mentinea 14 ani cu dreptul de reinnoire o singura data pe inca 14 ani,acum acesta se mentine 70 de ani dupa moartea autorului!

Se vede ca asa zisa lege a copyrightului este puternic dezechilibrata: pe de o parte protejeaza pe cei care detin sau publica opere de orice fel,deci protejeaza domeniul privat, dar pe partea cealalta nu acorda nici o atentie domeniului public si protejarii consumatorilor in fata falsului drept de copyright: este o lege cu un singur sens scrisa si menita sa protejeze numai interesele economice ale corporatiilor in dauna interesului privat al consumatorului!....Citeste articolul complet pe Black and White

Niciun comentariu: