sâmbătă, 21 iunie 2008

Ceaiul de Iasomie

Civilizatia Chineza este reconoscuta pentru consumul crescut de ceai verde si ceai de iasomie. Obiceiul de a bea ceai de iasomie a aparut in partea de nord si nord-est a Chinei.

Daca in timpul anotimpurilor de primavara si vara, chinezii obisnuiau sa bea ceai verde, ei bine in timpul iernii si toamnei se recomanda consumul de ceai de iasomie. Majoritatea productiei de ceai de iasomie existenta si pe piata din Romania provine din China.

Ceai de iasomie - proprietati si actiuni terapeutice
  • Accelerarea metabolismului - Ceaiul de iasomie este recunoscut de majoritatea nutritionistilor ca fiind un adjuvant in curele de slabire. Ceaiul de iasomie nu are proprietati energizante, cum este cazul ceaiului verde, dar are in schimb proprietati de calmare si relaxare si in acelasi timp de reglare a circulatiei sangelui.

  • Imbunatatirea circulatiei sangelui - Ceaiul de iasomie imbunatateste circulatia sangelui, regland in acelasi timp si tensiunea arteriala. Gustul unei cesti cu ceai de iasomie este suav si calmant, dar are si rol de imbunatatire a circulatiei si de reglare a tensiunii.

  • Afrodisiac - Desi nu este unul dintre cele mai puternice afrodisiace, ceaiul de iasomie are si astfel de proprietati. Daca esti un adept al aromoterapiei, poti incerca oricand uleiul esential de iasomie, eventual amestecand cateva picaturi de ylang-ylang.

  • Relaxare - Ceaiul de iasomie poate fi un adjuvant in perioadele de stres crescut sau chiar in perioadele de surmenaj fizic sau psihic. Ceaiul de iasomie are proprietati de calmare si regenerare a energiei fizice, deoarece regleaza presiunea sangelui.


    Prepararea infuziei de ceai de iasomie
    Un lucru caruia trebuie sa acorzi foarte multa atentie este temperatura apei atunci cand prepari infuzia de ceai de iasomie. Temperatura apei trebuie sa nu fie mai mica de 100 de grade. Asa ca, inainte de a prepara ceaiul de iasomie, se pune apa la fiert timp de 10 minute sau mai mult, pana atunci cand da in clocot. Atunci cand apa a dat in clocot se pune la foc mic si se lasa inca 2 minute, apoi se ia de pe foc si se adauga o cantitate echivalenta a 2 linguri de frunze de ceai de iasomie. Pentru a nu se pierde proprietatile specifice vitaminei C, infuzia de ceai de iasomie trebuie pastrata timp de nu mai mult de 15 minute, intr-un vas acoperit cu un capac etans. Apoi frunzele de ceai de iasomie sunt indepartate cu ajutorul unei strecuratori.

    Recomandari
  • Este recomandabil ca ceaiul de iasomie sa nu fie baut pe stomacul gol, pentru a nu provoca aciditate;

  • Este recomandabil sa nu se bea ceai de iasomie inainte de ora de culcare si in general nu dupa ora 17. In caz contrar, poate fi raspunzator pentru provocarea unor insomnii;

  • Nu este bine sa fie consumat in exces in timpul sarcinii.

    Ceai verde cu iasomie
    Acum ca ai inceput sa te lamuresti cam cum este cu ceaiurile, iti recomand sa nu ratezi combinatia inedita de ceai verde cu ceai de iasomie. Aceasta combinatie, foarte populara in ziua de astazi, este deosebit de eficienta in subtierea stratului adipos si in accelerarea metabolismului. Pentru prepararea unei cesti de 200 ml de ceai verde cu iasomie ai nevoie de o lingura de ceai de iasomie si de o jumatate de lingura de ceai verde.

  • Articol scris pe: www.ele.ro

    Niciun comentariu: