marți, 20 mai 2008

Creveti in sos picant de citrice

Va plac fructele de mare? Inseamna ca nu puteti rezista unei asemenea retete; se poate servi si de Revelion, ca aperitiv sau ca fel principal.

Ingrediente:
1/3 cana de ulei de masline + 1 lingura ulei de masline ( cantitati separate)
1/3 cana suc de portocale
2 lingurite coaja de portocala
1 lingurita suc de lamaie
1/2 lingurita sare
1/4 lingurita piper rosu ( fulgi sau macinat)
1/4 lingurita praf de chili ( se poate inlocui cu ardei rosu iute macinat foarte fin, boia de ardei iute)
1/4 lingurita chimion macinat ( chimen)
200-300 gr. creveti mari, decorticati si curatati de intestine ( se ia o scobitoare si se inteapa capatul rotund in partea superioara, de-a lungul corpului; intestinele au o culoare maronie, daca crevetii sunt fierti se vad prin pielea subtire si roz-transparenta)

Mod de preparare:

Se amesteca 1/3 cana de ulei de masline cu 3 lingurite suc de portocale, coaja de portocala, sucul de lamaie, sarea, piperul, chimenul, praful de chili. Adauati crevetii si lasati la marinat timp de 10 minute.

Intr-o tigaie cu marginea inalta topiti untul si restul uleiului de masline. Scoateti crevetii din sosul marinat si adaugati in uleiul incins. La foc potrivit, prajiti crevetii aproximativ 2 minute pe fiecare parte. Scoateti crevetii din tigaie si asezati-i pe farfuria din care vor fi serviti.

In aceeasi tigaie in care ati facut crevetii, peste uleiul ramas, adaugati sosul marinat si restul de suc de portocala. Aduceti la temperatura de fierbere si mentintei pe foc iute timp de 2 minute.

Adaugati sosul astfel pregatit peste creveti.

Crevetii se pot combina cu asparagus gatiti in abur, paine prajita, paste.

Ca bautura, recomand urmatoarele:

1. Corona cu lamaie - se taie o felie de lamaie si apoi se taie in jumatate, se introduce pe gatul sticlei sau in pahar ( daca berea bea din pahar)

2. Salitos Mojito ( mojito: rom alb, lime, menta)

3. Vin alb dulce sau demidulce ( se serveste rece), cu sau fara gheata.

Pofta buna!
Reteta oferita de Gurmandul

Niciun comentariu: