sâmbătă, 26 iulie 2008

Cei sapte centri subtili de forta - CHAKRA-ele

In limba sanskrita, "chakra" inseamna "roata", "cerc". "Chat Chakras" semnifica cele sase chakre sau focare de forta, care se gasesc localizate in zona trunchiului, gatului si capului, pe linia mediana. Al saptelea focar energetic se afla situat in zona crestetului capului si reprezinta de fapt mai mult decat o chakra, fiind centrul suprem de integrare al intregii fiinte.
Acesti sapte centri de forta sunt situati fiecare la un centimetru in afara corpului fizic, iar cel de-al saptelea, care nu este propriu-zis o chakra, ci un centru suprem de legatura cu Dumnezeu, se afla deasupra varfului capului (Shahasrara).
Chakrele sunt puncte focar de intalnire si interpenetrare a fizicului cu psihicul, mentalul si cauzalul.
Din fiecare chakra radiaza un anumit numar de canale energetice ("nadi") cunoscute in traditia yoghina sub numele de petale sau spite energetice. Clarvazatorii, care se stie ca sunt capabili sa vada corpul astral al celorlalti, descriu adeseori chakrele ca niste focare de lumina subtila distinct colorate care au un numar diferit de petale (canale energetice), care pornesc dintr-un punct central.
Vom prezenta in continuare, caracteristicile celor sapte centri de forta, asa cum sunt ei prezentati in cadrul stiintei Yoga.

Muladhara Chakra

Primul centru de forta Muladhara Chakra are ca proiectie in corpul fizic zona dintre anus si sex. Pentru clarvazatori el apare ca o floare de lotus cu 4 petale sau canale energetice situate in afara corpului fizic prin care se receptioneaza si se emit 4 tipuri distincte de energie.
Centrul radacina, cum mai este numit Muladhara Chakra, reprezinta constiinta limitata a fiintei conditionate, priza fiintei asupra existentei concrete terestre sau fizice, ocrotire, hrana, vointa de a supravietui, controleaza instinctul de conservare, starea de sanatate launtrica, incredere in sine la nivelul fizic, dorinta de acumulari materiale si confort.
Acest centru de forta dizarmonios energizat sau activat in aspectele sale grosiere determina un comportament anormal si stari negative cum, ar fi: lacomie, avaritie, atasament, posesivitate, egoism acerb, somn greu si prelungit, lene, inertie, incetinirea proceselor mentale etc.
Functia fizica a centrului radacina este aceea de excretie si are ca zona de proiectie anusul, intestinul gros, controleaza sistemul imunitar si tesutul adipos (grasimea). Determina in corp sinteza hormonilor gonadici. Prin procesul de rezonanta aceasta chakra ne pune in rezonanta cu energiile subtile ale pamantului, care au vibratia cea mai lenta, comparativ cu energiile subtile cu care venim in contact subtil prin focalizarea ferma a puterii de concentrare la nivelul celorlalti centrii de forta. Organul de simt corespondent este nasul, iar simtul specific este mirosul.

Swadhisthana Chakra
Muladhara chakra actioneaza sinergic cu Swadisthana Chakra, care este cel de-al doilea focar energetic plasat in plan subtil la trei degete deasupra bazei superioare de insertie a penisului la barbat si la trei degete deasupra clitorisului la femeie. Acest focar energetic coordoneaza in corpul fizic activitatea plexului nervos lombar si secretia glandelor supra renale. Este prezentat simbolic printr-o floare de lotus cu 6 petale sau spite energetice, prin care sunt receptionate si emise 6 tipuri distincte de energie specifice acestui centru de forta.
Swadisthana Chakra reprezinta constiinta senzuala, erotismul, imaginatia si simbolizeaza constiinta potentialului creator.
Din punct de vedere psihic acest focar subtil controleaza dorinta nestavilita, imaginatia exuberanta si debordanta, halucinatiile, instinctualitatea, libidoul, sublimare energiei sexuale potentiale, dorinta realizarii unei familii, mimetismul social, capacitatea de integrare armonioasa a fiintei in ambianta sociala in care isi desfasoara activitatea.
Activarea energetica suficient de intensa a acestui centru face ca organismul sa asimileze usor si optim substantele nutritive ingerate, totodata asigura activitatea armonioasa a aparatului genital atat la barbat cat si la femeie si asigura functia procreativa a speciei umane.
Alaturi de celelalte functii ale sale Swadhisthana chakra confera controlul asupra sistemului circulator si limfatic, asupra secretiei menstruale, ejacularii, secretiei lactate in perioada sarcinei, salivei, urinei, spermei, secretiilor vaginale aparute in timpul contactului sexual si lichidului de lubrifiere atat la barbat cat si la femeie.
Organul de simt, corespondent lui Swdhisthana Chakra este limba iar simtul corelat cu energia acestui focar este gustul.

Manipura Chakra

Acest centru de forta subtil este situat aprozimativ la 2 degete distanta sub ombilic si este reprezentat simbolic printr-o floare de lotus cu 10 petale sau 10 canale energetice prin care se receptioneaza si se emit 10 tipuri distincte de enrgie conexe cu energia de "foc" specifica lui Manipura chakra. Aceasta energie determina expansiunea constiintei, puterea vointei fiintei, pasionalitatea si dinamismul atat launtric cat si manifest.
Manipura Chakra amplifica din punct de vedere psihic dorinta, vointa, egoul, individualitatea, starea de libertate, expansivitate, putere, voluntarism, armonie, stapanire de sine, inteligenta necesara unei integrari eficiente in societate. In plan fizic aceasta energie coordoneaza si sustine functia sistemului digestiv si a sangelui si totodata secretia endocrina a pancreasului.
Organul de simt corespondent lui Manipura Chakra este ochiul iar simtul subordonat energiei de "foc" este vazul.

Anahata Chakra

Ca proiectie in planul fizic, Anahata Chakra este localizata in centrul pieptului, pe linia care uneste cei doi sani. In plan subtil ea apare pentru clarvazatori, sub forma unei flori de lotus cu 12 petale sau canale energetice, situate aproximativ la 1 cm in fata corpului fizic. Prin aceste canale energetice, invizibile ochiului obisnuit, se receptioneaza si se emit 12 tipuri distincte de energie de "aer" specifica lui Anahata Chakra. Energia de aer are o vibratie mai rapida decat energiile de pamant, apa si foc prezentate anterior, astfel incat putem afirma ca fiinta umana dominant activata la nivelul al 4-lea (Anahata Chakra) are un grad de elevare spirituala superior fiintelor dominant activate la nivelul primilor 3 centrii de forta.
Trezirea acestui centru subtil de forta amplifica gradat starea de candoare, daruire, puritate, de iubire altruista si dezinteresata, compasiune, blandete afectiva si toleranta plina de intlepciune, stare de profunda de impacare si echilibru launtric.
In plan fizic energia de aer specifica lui Anahata Chakra este in legatura cu miscarea, coordoneaza si sustine functia aparatului respirator, circulator, imunitar, regleaza totodata functia glandei endocrine numita timus care este situata in zona sternala. Aceasta glanda are o maxima activitate in copilarie, urmand ca apoi sa involueze gradat odata cu pierderea spontaneitatii afective si iubirii neconditionate, specifice copiilor sau acelor fiinte rare, care si-au pastrat "inima de copil".
Organul de simt corespondent acestui centru de forta este pielea iar simtul subordonat energiei de "aer" este pipaitul.

Vishuddha Chakra

In limba sanscrita inseamna curat, pur, nepatat, greu de atins. Acest focar de forta se mai numeste centrul maximei puritati. In plan fizic este situat central in zona anterioara si mijlocie a gatului si este reprezentat simbolic printr-o floare de lotus cu 16 petale sau canale energetice prin care circula 15 tipuri distincte de energie de eter, existenta la nivelul celui de-al 5 lea centru de forta. Deci eterul sau AKASHA (planul memoriei cosmice) este elementul specific lui Vishuddha Chakra. Aceasta chakra reprezinta constiinta intuitiva, raportarea fiintei la nivelul arhetipuilor, creativitate superioara. Aceasta energie determina la fiinta dominant activata la nivelul lui Vishuddha Chakra o stare specifica de traire a timpului, rafinament, simt estetic, intuitie, puritate, elocventa, aspiratie catre perfectiune, ea emana in mod spontan o aura de mister si fascinatie.
In plan fizic energia de eter de la nivelul lui Vishuddha Chakra controleaza functia glandei tiroide si a glandelor paratiroide, alaturi de sistemul auditiv, faringe, esofag si maduva osoasa.
Organul de simt corespondent este urechea, iar simtul subordonat energiei de eter este auzul. Organele de actiune sunt reprezentate de corzile vocale si gura. Este de asemenea raspunzatoare de buna functionare a celor 2 functii: vorbirea si auzul.

Ajna Chakra

Ajna chakra mai este numit si ochiul divin sau al treilea ochi, ochiul lui Shiva. Acest centru de forta este situat la 1 cm in afara zonei dintre sprancene, la aproximativ 5 cm deasupra radacinii nasului. Este reprezentat simbolic sub forma unui cerc alb cu 2 petale stralucitoare, care reprezinta cele 2 canale sau spite energetice prin care circula energiile mentale la nivelul lui Ajna Chakra. In realitate exista insa 78 de canale energetice, fiecare cu functia lui specifica. Aceasta energie amplificata confera o mare putere de concentrare si focalizare mentala, inteligenta, calm mental, putere de sinteza si de memorare, o extraordinara capacitate de control asupra corpului vizibil si asupra corpurilor invizibile, precum si atingerea capacitatilor paranormale de clarviziune spirituala.

Ajna Chakra reprezinta constiinta mentala superioara, capacitatea de a percepe celelalte lumi paralele invizibile, precum si posibilitatea de a percepe evenimentele din viitor numita profetie. Marii profeti ai planetei, cum ar fi Nostradamus, au avut acest centru de forta foarte intens activat, permitandu-le sa prevada viitorul omenirii pe o durata de sute si chiar mii de ani.
In plan fizic, Ajna Chakra realizeaza controlul asupra activitatii glandelor endocrine si a creierului mic (cerebelul). Sinteza hormonilor pineali (epifizari) este dependenta in mod special de activarea acestui centru mental de comanda. Plexul nervos corespondent lui Ajna Chakra este cel carotidian.

Sahashrara Chakra

Este cunoscuta in traditia yoghina sub numele de shunya chakra sau centrul subtil coronar. Situata in zona crestetului capului, la aproximativ 3 degete deasupra, pentru clarvazatori Sahashrara apare mult mai mare decat cele 6 chakra, localizate dedesubt.
Sahashrara apare clarvizibil sub forma unui cerc perfect de 1000 de petale, in realitate existand peste 10000 de canale sau spite energetice. In fiinta umana, Sahashrara reprezinta focarul spiritual suprem, fiind mult mai mult decat o chakra si manifesta Sinele nemuritor sau Scanteia Divina din om.
La acest nivel de constiinta supramentala, actiunea este intotdeauna detasata (neimplicata) si se realizeaza profund intelegerea deplina ca TOTUL este in UNUL si UNUL este in TOT sau altfel spus TOT CE ESTE JOS ESTE PRECUM TOT CE ESTE SUS SI TOT CE ESTE SUS ESTE PRECUM TOT CE ESTE JOS. Crestinii definesc aceasta realitate prin cuvintele lui Isus: "Precum in cer, asa si pe pamant."
Sursa: Ele.ro

Niciun comentariu: