sâmbătă, 19 ianuarie 2008

Rosia - medicamentul din gradina si cel mai cunoscut fruct din lume

Originara din Peru, rosia a fost introdusa in secolul al XVI-lea in Europa, de catre spanioli. Desi este utilizata ca leguma in mancaruri, rosia are de fapt proprietatile botanice ale unui fruct. Are un continut scazut in carbohidrati – o jumatate de cana de rosii contine 3,2 g de zaharuri fata de 14 g din cartofi – ceea ce o face foarte benefica pentru orice dieta si mai ales pentru cele cu continut redus de calorii.

Rosiile sunt vegetale favorite la masa si foarte importante din punct de vedere nutritional, surse adevarate de vitamine si minerale, bogate mai ales in vitamina C si A. Printre alte proprietati, rosia are in compozitia sa o substanta - lycopene – care neutralizeaza radicalii liberi nocivi, ce distrug celulele din organism si intervin in declansarea cancerului.

Continut

150 g = 35 cal

Rosiile sunt bogate in lycopene – o substanta anticancerigena - si o serie de alte subtante fitochimice cu rol asemanator.

Sunt o sursa excelenta de vitamina C – care este concentrata in partea mai gelatinoasa ce inconjoara samburii

Rosiile mai contin si vitamina A, complex de vitamine B, potasiu, fosfor

O portie de 150 g rosii asigura 20% din DZR (Doza Zilnica Recomandata) pentru vitamina A, 40% pentru vitamina C

Rosia lupta impotriva imbatranirii si cancerului prin o serie de antioxidanti care neutralizeaza radicalii liberi. Radicalii liberi reprezinta produsi ai reactiilor din organism sau proveniti din factorii de mediu poluanti. Radicalii liberi sunt compusi saraci in electroni si ca atare incearca sa ii fure de la alte molecule din organism avand drept consecinta distrugerea celulelor. Acest tip de distrugere reprezinta cauza fundamentala pentru o serie de boli degenerative si procese de imbatranire.

Indicatii

Prin continutul in lycopene – un carotenoid – rosia protejeaza impotriva cancerului de prostata, plaman si stomac in principal, dar protectia se poate extinde si la alte tipuri de cancer (san, pancreas, colon, esofag).

Protejeaza arterele coronare ale inimii fiind indicata in afectiuni coronariene

Energizanta, revitalizanta, racoritoare, indicata in astenii

Dezintoxicant

Este diuretica si se foloseste cu succes ca tratament pentru eliminarea ureei din organism - utila in litiaze renale si biliare, in artrita si guta.

Mod de consum

Rosia poate fi consumata in salate, ca suc de rosii sau fiarta in supe si mancaruri.

O salata de rosii nu trebuie insa pregatita cu mai multe ore inainte de masa fiindca rosia isi pierde o parte din proprietati.

Compusul lycopene se absoarbe din tubul digestiv mai greu din rosia in forma cruda, decat din cea gatita; daca insa adaugam putin ulei de porumb sau floarea soarelui in sucul de rosie sau in salate atunci absorbtia va fi mult imbunatatita.

Sursa

Niciun comentariu: