Originara din
Rosiile sunt vegetale favorite la masa si foarte importante din punct de vedere nutritional, surse adevarate de vitamine si minerale, bogate mai ales in vitamina C si A. Printre alte proprietati, rosia are in compozitia sa o substanta - lycopene – care neutralizeaza radicalii liberi nocivi, ce distrug celulele din organism si intervin in declansarea cancerului.
Continut
150 g = 35 cal
Rosiile sunt bogate in lycopene – o substanta anticancerigena - si o serie de alte subtante fitochimice cu rol asemanator.
Sunt o sursa excelenta de vitamina C – care este concentrata in partea mai gelatinoasa ce inconjoara samburii
Rosiile mai contin si vitamina A, complex de vitamine B, potasiu, fosfor
O portie de 150 g rosii asigura 20% din DZR (Doza Zilnica Recomandata) pentru vitamina A, 40% pentru vitamina C
Rosia lupta impotriva imbatranirii si cancerului prin o serie de antioxidanti care neutralizeaza radicalii liberi. Radicalii liberi reprezinta produsi ai reactiilor din organism sau proveniti din factorii de mediu poluanti. Radicalii liberi sunt compusi saraci in electroni si ca atare incearca sa ii fure de la alte molecule din organism avand drept consecinta distrugerea celulelor. Acest tip de distrugere reprezinta cauza fundamentala pentru o serie de boli degenerative si procese de imbatranire.
Indicatii
Prin continutul in lycopene – un carotenoid – rosia protejeaza impotriva cancerului de prostata, plaman si stomac in principal, dar protectia se poate extinde si la alte tipuri de cancer (san, pancreas, colon, esofag).
Protejeaza arterele coronare ale inimii fiind indicata in afectiuni coronariene
Energizanta, revitalizanta, racoritoare, indicata in astenii
Dezintoxicant
Este diuretica si se foloseste cu succes ca tratament pentru eliminarea ureei din organism - utila in litiaze renale si biliare, in artrita si guta.
Mod de consum
Rosia poate fi consumata in salate, ca suc de rosii sau fiarta in supe si mancaruri.
O salata de rosii nu trebuie insa pregatita cu mai multe ore inainte de masa fiindca rosia isi pierde o parte din proprietati.
Compusul lycopene se absoarbe din tubul digestiv mai greu din rosia in forma cruda, decat din cea gatita; daca insa adaugam putin ulei de porumb sau floarea soarelui in sucul de rosie sau in salate atunci absorbtia va fi mult imbunatatita.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu