vineri, 16 noiembrie 2007

Carnete de Munca - ITM

Carnetele de munca ( sau cartile de munca ) sunt niste caietzele cat o jumatate de pagina A4 unde scrie nume, CNP, unde ai terminat liceul si facultatea daca e cazul, pe unde ai lucrat ce salariu ai avut si asa mai departe.
Personal mi se pare total inutil cel putin, daca nu stupid. In primul rand pentru ca exista contractele de munca, in al doilea rand pentru ca nu le poti cumpara. Si daca doamne fereste nu ai avut CM si ai nevoie pentru un imprumut la banca sau iti cer cei de la Casa de Sanatate ai de asteptat de te plictisesti.
Cei de la ITM care sunt responsabli cu vanzarea ( costa 5,5 lei un carnet de munca) NU AU CARNETE DE MUNCA! De ce? Cred ca nici ei nu stiu. La telefon sunt foarte contrariati si nedumeriti ca habar nu au cand primesc. De la minister adica. Ministerul le trimite carnetele de munca. Pai daca ministerul nu le face, de ce mai sunt obligatorii?!
De ce mai platim comisionul ITM ( 0.75 din fondul de salarii)?!?!?! Ca sa ce?! Sa aiba ei salarii pentru ca fac NIMIC? Pai daca toate institutiile statului ar funtiona ca firme, ar da faliment a doua zi.
Si vin si intreb: de ce toti oamenii sunt disperati sa aiba carte de munca? raspunsul evident: pentru ca fara carte de munca nu poti sa iei credit ca sa iti iei casa sau masina sau sa iti satisfaci alte dorinte ' de consum' pe baza de credit. Bineinteles ca daca nu ai nevoie de credit nu ai nevoie nici de carte de munca. Dar avand in vedere ca indatorarea fata de banci este in crestere , chiar daca este foarte mica comparativ cu alte tari ale Europei, ca sa nu mai vorbim de SUA, nevoia sa ai o carte de munca la zi este mare.

De ce firmele nu se inghesuie sa le faca angajatilor carti de munca? Pentru ca e degeaba. Pentru ca nu exista carnete de munca, pentru ca este o intreaga umblatura ca sa ii faci unui angjat carte de munca: dupa ce ai inregistrat contractul de munca ( ghiseul nr 1 de exemplu) trebuie sa iei o cerere sa o completezi sa o duci la vizat la alt ghiseu si apoi pe baza cererii si contra cost ( logic) ti se elibereaza cartea de munca. DAR: cei de la ITM nu au cererile respective. Trebuie sa mergi sa le cumperi. De unde gasesti. De obicei de la un copy center care este la o distanta rezonabila de ITM si unde este o coada permanenta ca probabil este si singurul care vinde asa ceva. Si costa si cererea aia cel putin 20 de bani ( 2000 de lei vechi). Nu ar fi problema daca ai de cumparat un singur carnet de munca. Dar daca ai de cumparat 10-20-30 se ingroasa gluma. Si se ingroasa si mai tare si incepe chiar sa puta daca ai fluctuatii de personal si tot la 1-2 luni ai angajati care pleaca si care vin in firma. Si atunci pe cine cade magareatza? Pe contabil evident. Care parca nu are destul de facut si nu are destul de umblat pe la toate institutiile.
Si oricum...daca tot nu le au...de ce ai mai umbla atata si de ce ai mai da telefoane la ITM tot la 2-3 zile sa vezi poate au primit carnete de munca...ei tot nu le au decat atunci cand nu te duci...as putea sa sun in fiecare zi...dar probabil ca mi-ar inchide telefonul in nas. Si ce e mai enervant e ca nu poti sa faci nimica in privinta asta. Nu poti sa nu platesti , nu poti sa nu declari comisionul, pentru ca iti vin ei in ' control' si te amendeaza de platesti pana ai fire albe.
Stiu ca degeaba ma revolt, degeaba scriu despre asta, ca sansele sa se schimbe ceva sunt foarte mici. Dar profit de faptul ca aici e spatiul meu si fac ce vreau eu. Si am si o mica speranta ca poate poate ceva se va schimba si cei care vor veni dupa noi ( asa peste vreo 50 de ani ) vor avea ocazia sa traisca intr-o societate mai buna decat asta in care traim noi acuma.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Pai si de ce nu faceti o plangere catre Ministerul Muncii? Sunt obligati sa va raspunda in termen de 30 de zile .

Firekharma spunea...

Da, m-am gandit si la asta dar credeti ca se rezolva ceva cu o singura plangere? Ma indoiesc. Ar trebui ca toti cei care au probleme sa faca plangeri si poate daca cei de la ITM se vor ingropa de hartii vor lua si atitudine. Cred ca ar fi mai eficienta o expunere publica constanta si de durata de genul articolelor in ziarele locale si nationale. Cred ca ar avea efect mai mare decat o plangere care sa vorbeasca despre problemele a sutelor de mii de firme.